Geotermi – varme fra undergrunden – er den måske mest bæredygtige og langtidssikrede energiform, som Helsingør kan udnytte, og kan måske også danne grundlaget for et nyt turismepotentiale.
Af Julian Hrasko Sonne
Siden Forsyning Helsingør i foråret 2019 opgav koncessionen på udforskning af geotermien i den helsingoranske undergrund, og satsede på at futte træflis af i masseovne, er udforskningen og udviklingen af Helsingørs geotermiske muligheder gået i stå, og idéen synes nu aldeles fraværende i debatten.
Da koncessionen blev opgivet, blev der ellers lagt op til, at kommercielle virksomheder, som feks Mærsk, stod klar til at tage opgaven op. Men siden er intet sket.
I mellemtiden har flere og flere imidlertidig peget på, at de berygtede træflisværker – et af dem i Helsingør – hverken er bæredygtige eller klimavenlige, men tværtimod kan være ligefrem skadelige for både klima, natur og miljø.
GEUS har desuden i foråret 2020, altså efter Forsyningen opgav koncessionen, udsendt et nyt kort over de geotermiske muligheder i Danmark. Heri fremstår Helsingør som en særligt lovende lokation, for netop en fremtidig udvinding af varmt vand fra undergrunden.
I Cornwall i Storbritanien er man gået skridtet fuldt ud, og har i samarbejde med private aktører, støttet af midler fra EU, iværksat et omfattende geotermisk projekt, der vil sikre Cornwall en bæredygtig energikilde, mange år ud i fremtiden (se mere HER). Man bruger simpelthen det varme vand fra undergrund direkte i fjernvarmeforsyningen.
Dertil har man i Cornwall også brugt den ny geotermiske mulighed, til at udvikle områdets turisme, med et stort nyt udendørs geotermisk badeanlæg, efter Islandsk forbillede. Badeanlægget hedder Jubilee Pool og vandtemperaturen ligger på behagelige 35 grader celcius året rundt.
Jubilee Pool er den første af sin slags i England og taler lige ned i tidens aktive livsstilsmode, wellness og motionssvømning udendørs, med mulighed for at dyrke vandsport og motion udendørs hele året (se mere HER).
Med de geotermiske muligheder i Helsingør, tursimepotentialet og forbilledet i Cornwall, bør det være oplagt at få undersøgt mulighederne for noget lignende i Helsingør nærmere. Et større termisk badeanlæg, i forbindelse med for eksempel Marienlyst Strand og i samarbejde med byens hoteller, wellnesscentre og andre, bør sættes på dagordenen. Det geotermiske projekt i Helsingør skal på bordet igen!
Forsyning Helsingør bør udstikkes en klar opgave, finde konkrete partnere, både indefor udvinding af geotermisk energi og inden for den lokale turisme industri, og få sat skub i udviklingen af den helsingoranske geotermi. Det kunne være i form af et Offentligt Privat Partnerskab mellem kommunen, forsyningen og private investorer, hvor man i første for undersøgt mulighederne for både geotermi i varmeforsyningen og et større udendørs termisk badeanlæg, i sammenhænge eller som selvstændige projekter.
Geotermi kunne, udover at sikre Helsingør en bæredygtig energiforsyning i mange år frem, også have et konkret turisme potentiale, som det kendes fra Island, hvor udendørs geotermiske bade, svømmeanlæg og wellness, er kendt for at tiltrække turister. Måske der ligefrem kunne ligge et nyt turismeeventyr i Helsingør som Danmarks førende spa-destination.
Lad os få sat skub i geotermien igen, og få en ordentlig redegørelse for geotermiens potentiale i Helsingør!