Efter flere års tornerosesøvn, og en byudvikling præget af punktprojekter og manglende sammenhænge, ser det nu endeligt ud til, at Helsingør Kommune omsider får en ordentlig plan.
– Med Vision 2030 og flere nye politikker i ryggen, fokuserer Planstrategi 2030 i højere grad end tidligere direkte på den fysiske byudvikling og byplanlægning, hedder det i embedsværkets oplæg.
– Det betyder også, at en række temaer fra Vision 2030, hvor den fysiske byudvikling ikke spiller en væsentlig rolle, ikke indgår konkret i Planstrategien.
– Planstrategien omhandler først og fremmest hele kommunens udvikling, men peger også på sammenhængen til de enkelte lokalområder.
Byrådets By,- Plan- & Miljøudvalg har vedtaget den nye Planstrategi 2030, der gør op med tidligere planstrategiers lidt provensielle tankegang, og i stedet udstikker en egentlig vision for udviklingen af Helsingør by og kommunen som helhed.
Kernen i Planstrategi 2030 er de såkaldte “Strategiske Spor”, der hver i sær understøtter en vision om et Helsingør 2.0.
Helsingør skal udvikles som en international bæredygtig by, med sammenhænge mellem bykvarterer, bydele, og områder, og satse på uddannelse, nye erhverv, udvikling af lokalsamfundende i kommunen og stærke grønne forbindelser.
Centralt i visionen er udviklingen af Helsingør C. Et begreb som kommunen ikke rigtigt har arbejdet med før, og som drejer sig om udvikling af hele det centrale Helsingør, med både bymidte og de omkransende bydele. Man vil tænke Helsingør Bymidte ud over den historiske bykerne, så Helsingør C bliver en større sammenhængende bymidte. En egentlig midtby.
Derudover tager man for første gang egentlig stilling til en mulig fast HH-Forbindelse, et arbejde som søsterbyen i Helsingborg har været i gang med i flere år. Banearealernes og opmarchområdets muligheder skal udforskes og planlægges, ligesom potentialet for hele kommunen skal kortlægges og sættes i spil.
Også udviklingen af kommunens øvrige bysamfund sættes på tegnebrættet, og man opererer i det hele taget med begreber som fortætning, det gode liv og bæredygtige lokale samfund, under overskriften “Attraktive bysamfund” i Hornbæk, Espergærde, Snekkersten, Tikøb og så videre.
Planstrategien er udarbejdet af det såkaldte BYLAB, som har levet en forholdsvis anonym tilværelse, siden det blev oprettet som én samlet byudviklingsenhed for få år siden. Med Planstrategi 2030 har kommunens planafdeling taget skeen i den anden hånd og et skridt ind i en ny tid.
Både politikere, borgere, eksperter, interessenter og planafdelingen selv, er kommet med indspark, idéer og forslag til planen, der nu skal i høring. Efter høringsperioden skal Byrådet tage endelig stilling til Planstrategi 2030, som vil danne grundlag for en ny lokalplan.
BYLAB har lavet en egentlig portal for Planstrategi 2030, hvor borgere og andre kan komme med forskal og idéer. Portalen kan foreløbigt ses i en betaversion her: https://helsingor.viewer.dkplan.niras.dk/dkplan/dkplan.aspx?planId=10
Eller som pdf HER
Du kan også de forskellige delområder HER
jhs