FC Helsingør kommer ikke til at spille Superliga på Helsingør Stadion, som det ser ud lige nu. Det er konklusionen, efter Divisionsforeningen afviser at give klubben endnu en stadiondispensation, skulle man rykke i Superligaen.
– Der er ikke længere noget, som hedder dispensation i vores regelsæt. I dag er der licensregler, der skal opfyldes, hvis en klub skal spille med i Superligaen, og der er ganske enkelt ikke nogen mulighed for dispensation, oplyser turneringschef i Divisionsforeningen, Peter Ebbesen, til Helsingør Dagblad i dag søndag.
Derfor er eneste farbare vej til Superligafodbold i Helsingør, at byens stadion bliver opgraderet, så det kan opfylde Divisionsforeningens krav, som lyder på plads til mindst 6000 tilskuere på overdækkede tribuner. I dag er stadion kun godkendt til 4000, og står stort set uden tag.
Det var ellers oprindeligt planen, at det nuværende stadion kun skulle være første etape af et samlet byggeri, og at man umiddelbart efter at første etape var vedtaget, skulle igang med at planlægge næste etape, og dermed stå med et fuldt godkendt stadion til Superligafodbold. Men dette arbejde gik bare aldrig igang.
– En lokalplan tager typisk seks-syv måneder at få på plads. Det tager noget tid at få planen udarbejdet og afdækket forskellige miljøundersøgelser. Sådan udtalte Lars Rich således allerede i december 2017 til Tidsbladet, umiddelbart efter, at første etappe af det nye Helsingør Stadion på Gl. Hellebækvej var blevet politisk vedtaget.
Her godt 4 år senere, er der intet sket i den retning. Tvært imod, er første etape af stadion i virkeligheden slet ikke færdigt endnu. Der udestår nemlig stadig at udbedre diverse fejl og mangler. Og planlægningen af næste etape er aldrig blevet sat igang.
Et juridisk slagsmål om jordvoldene på stadion pågår stadig, og her håber kommunen at indhente godt 2,5 kroner fra konkursboet efter totalentreprenøren B. Nygaard Sørensen A/S, som gik konkurs i januar 2020. Kommunen mener, at voldene er opbygget forkert, og derfor skal laves om.
En geologisk rapport, som Stadsmagasinet har fået aktindsigt i, har dog efterfølgende vist, at voldene i og for sig ikke er behæftet med de store konstruktionsmæssige fejl. Kommunen mener dog altså noget andet, og derfor har man nu pudset advokater på sagen, i et forsøg på at få en anden konklussion på denne rapport. Men ingen ved reelt, om det så fører til, at kommunen får så meget som én eneste krone fra konkursboet, til udbedring voldene. Denne sag hænger altså stadig, inden første etape egentligt kan afsluttes.
Dertil har Byrådet for nyligt vedtaget, at man ikke vil putte flere penge i stadion, men i stedet finde private investorer, som vil bygge stadion færdigt til Superligastandard. Men her skal kommunen først finde en juridisk model, der tillader, at private investorer overhovedet indgår i et sådan medejerskab af stadion med kommunen. Et arbejde, der i følge Stadsmagasinets oplysninger kan tage måneder, og endnu ikke er påbegyndt.
Når de juridiske spørgsmål så er endeligt afklaret, og lokalplanprocessen herefter er færdig, er det ikke umiddelbart klart, om man så bare kan stikke spaden i jorden med det samme. Eller, om der skal igangsættes en udbudsrunde af hele projektet først. Man har nemlig slet ingen private investorer på hånden endnu, som umiddelbart bare vil gå ind i et sådan projekt, i følge Stadsmagasinets oplysninger.
Endeligt skal selve byggeriet så opføres. Byrådets aftale går ud på, at der som en del af et Superligastadion, skal kunne opføres nogle tilhørende bygninger, som kan bestå af konferencecenter, boliger eller andet. Og dermed være et økonomisk incitament for en given privat investor. Et forhold, der formentligt gør hele byggeprocessen langt mere kompleks og tidskrævende, end “bare” at opføre nogle flere tilskuerfaciliteter på stadion.
Alt i alt, kan et Superligastadion i Helsingør altså have meget lange udsigter. Formentligt flere år, som sagen står nu. Og altså ingenlunde i tide til, at FC Helsingør kan spille Superliga i Helsingør efter sommeren, skulle klubben rykke op fra 1. Division til landets bedste fodboldrække.
jhs