Det højtflyvende kommunale projektværksted Catch lukker og slukker ved årets udgang.
Det står klart, efter Helsingør Kommunes budget for 2023 blev offentliggjort mandag.
I budgettet er der ikke afsat flere penge til det kommunalt ejede såkaldte »kreative center«, som derfor lukker ved prets udgang.
Catch har igennem årene modtaget et ikke uanseeligt millionbeløb i kommunal støtte, og var fra starten af tænkt som en »inkubator med 30 iværksættere og små virksomheder« og et »centrum for vision og udvikling af art-tech-klyngen i hovedstadsregionen«.
Her godt 5-6 år senere, har Catch ikke skabt så meget som en eneste virksomhed eller arbejdsplads, noget vi tidligere har afdækket her på Stadsmagasinet.
Nu har kommunen så smækket kassen i, og det er altså endegyldigt slut for det kommunale tech-projekt.
Nægtede at udtale sig
Det har ikke været let at få Catch i tale i gennem dets levetid.
Stadsmagasinet har flere gange forsøgt at få ledelsen i Catch til at forholde sig til projektet eget virke og brugen af offentlige midler.
“Program Manager” Majken Overgaard fra Catch har igennem flere omgange ikke ville svare på Stadsmagasinets henvendelser, men har sendt alle spørgsmål videre til kommunale embedsfolk længere oppe i systemet.
Stadsmagasinet har så sent som 5. september i år henvendt sig til program manageren – altså inden projektets nedlæggelse – med opfølgende spørgsmål på tidligere artikler om Catch’s, samt for at få en status på projektets egne målsætninger.
Også denne gang ville Catch’s egen leder ikke svare på vores spørgsmål. I stedet var det en Morten Østergaard, leder for Kultur, Erhverv og Uddannelse, der svarede på vores henvendelse.
Kommunen kendte ikke til Catch’s målsætninger.
– Der er i strategien for Catch ikke opstillet mål om etablering af arbejdspladser eller skabelse af virksomheder og der findes ingen data for det, svarede Morten Østergaard.
Dét svar står imidlertidig i direkte modsætning til Catch’s egen vision om at få »skabt et sammenhængende system fra idé til opstartsvirksomhed til bæredygtig virksomhed omkring Catch, så det er muligt at komme med en idé, udvikle den og skalere den«, som det er formuleret i projektets egen “Vison For Catch 2017-2020”.
Det vil altså sige, at den kommunale “chef” for Catch – som retteligt burde have ført tilsyn med brugen af skatteydernes penge – slet ikke har været bekendt med projektets målsætninger eller egentlige formål.
Visionen var ellers formuleret af kommunens eget embedsværk og godkendt af Byrådet.
Tilbage står en samlet udgift på over 10 mio. kr. til et kommunalt projekt, som ingen ved hvad kommunen eller skatteyderne fik ud af.
Der er ikke skabt éen eneste virksomhed, éen eneste arbejdsplads eller éen eneste fast uddannelse i Helsingør, som følge af de mange penge og højtflyvende idéer, som ellers skulle have skabt netop det.
Morten Østergaard oplyser dog i føromtalte mail til Stadsmagasinet, at Catch har samarbejdet med en lang række uddannelsesorganisationer gennem projektets levetid.
– Catch har i sin levetid samarbejdet med Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Aalborg Universitet, Malmø Universitet, U/Nord, Copenhagen Business School, IT-Universitetet, Københavns Erhvervsakademi, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet og samlet haft mere end 2.000 deltagere igennem sine undervisnings- og eventaktiviteter. Catch har dertil bl.a. formidlet viden og resultaterne gennem 25 udstillinger, 2 podcast-serier (sammen med Helsingør Dagblad, DTU, Arken m.fl.), 3 forskningsartikler (sammen med ITU, CBS og KU), 3 rapporter og en række kataloger og populærvidenskabelige artikler.
Nu nedlægges Catch så med udgangen af året, og resterne af projektet føres ind under Kulturværftet, der vil videreføre mindre dele af projektet virke.
Program Manager Majken Overgaard har i følge kommunen opsagt sin stilling. Det blev offentliggjort mandag, samtidigt med at det stod klart, at projektet ikke ville fortsætte.