Vælg en side

Lokal “verdens-arkitektur” på den gamle stadiongrund?

28. juni 2020

Helsingørs stadion er flyttet til Gl. Hellebækvej. En ikke ukontroverisel beslutning, som der har været en del debat om.

Upåagtet stadionflytnigen, har det store spørgsmålet været, hvad der skulle ske med den gamle stadiongrund på Ndr. Strandvej?

Hvor lang tid ville DBU og Landsholdet lege det gamle stadion? Og hvilke planer ville kommunen komme med for området?

En dommerkomitté har nu valgt områdets fremtid.

Et projekt der på forhånd har været kontroversielt, og som følger op tidligere projekter, der også ville flytte stadion, for at gøre plads til byudvikling i området.

Et område som den gamle borgmester “Kong Peder” udlagde til rekreative formål, og hvor også Danmarks Tekniske Museum havde hjemme, indtil for få år siden. Men som også ligger i smørhullet i “den danske reviera”.

Vinderprojektet har, i sædvanlig dansk arkitektstil, tilført gadenavne til projektområde, til ære for områdets historiske formål: Tribunestrædet, Stadionstrædet og Salonskyttestrædet.

Tegnestuen Vandkunsten beskriver selv projektet således:

Med et forslag der frigør landskabet og trækker tråde til lokal verdensarkitektur, har Team Vandkunsten vundet konkurrencen om en helhedsplan for Sommarivaparken med boliger og landskab på Stadiongrunden.

En stor park og et fastlagt område til boligbyggeri udgør konkurrencegrunden. Vandkunsten integrerer de to ved at fortætte bebyggelsen og placere en boligslange mod syd som ryg op ad en høj skovfyldt skrænt, der har fredede kig til Kronborg Slot.

Jan Albrechtsen fra Tegnestuen Vandkunsten udtaler selv om projektet:

De landskabelige forudsætninger er bærende for stedets identitet og dermed for forslagets hovedgreb. Skovbrinken, det flade forland, udsigten til Sundet, Kronborg og Kullen forbinder stedet med en enestående historie i både tid og rum

Hvad den “lokale verdensarkitektur” består i, er dog ikke yderligere udbygget. Andet end der refereres til Utzons “Romerhuse”. Ligesom der øjensynligt heller ikke er lokale arkitekter eller tegnestuer involveret.

Dommerkomittéen har bestået af byrådsmedlemmerne:

  • Benedikte Kiær og Jens Bertram, Det Konservative Folkeparti
  • Christian Holm Donatsky, Radikale Venstre
  • Bente Borg Donkin, SF
  • Jan Ryberg, Lokaldemokraterne
  • Ib Kirkegaard, Dansk Folkeparti
  • Mette-Lene Jensen, Venstre
  • Allan Berg Mortensen, Enhedslisten
  • Peter Poulsen, Socialdemokratiet

Samt fagdommerne:

  • Ole Schrøder, arkitekt, partner, Tredje Natur
  • Ellen Braae, arkitekt og landskabsarkitekt, professor Københavns Universitet
  • Sara Ettrup, arkitekt, JJW Arkitekter

Det har ikke været muligt at finde eller fremskaffe projektet i dets helhed, ej heller de forslag der ikke vandt. Hvilket i øvrigt også er gældende for arkitektkonkurrencen til byggeriet af det nye stadion på Gl. Hellebækvej.

Der kan i øvrigt henvises, af ren interesse, til et tidligere projekt for området, udarbejdet af Entasis, fra 2009, som kan ses HER

Den “lokale verdensarkitektur” på stadiongrunden skal, efter foreskrifterne, nu i høring.

 

jhs

 

 

Relateret indhold…

Rottekongen Cibrino

Rottekongen Cibrino

Er man helsingoraner over en hvis alder, husker man måske den famøse lirekassemand og gøgler Cibrino. Med sin...