Forligspartierne bag kommunens budget for 2022, er enige om at undersøge mulighederne for et samarbejde med private om udvidelse af Helsingørs nye stadion til Superligakapacitet. Det fremgår af aftaleteksten til det nye budgetforlig.
– Idet parterne anerkender et kommende behov for udvikling af Helsingør Stadion til Superligastandarder, ønsker byrådet at indgå en dialog med en eller flere private investorer med henblik på at få udviklet Helsingør Stadion til et lukket Superligastadion med 6.000 pladser, lyder det således i aftalen, som blev præsenteret i går torsdag.
– Med denne dialog søger vi et partnerskab der skal sikre at stadion udvikles for private midler, med samtidig udvikling af andre funktioner omkring stadion, såsom evt. boliger, fitnesscenter, hotel, kontorer eller lignende.
Bag aftalen står samtlige af byrådets partier, undtagen Enhedslisten. Aftalen åbner altså principielt døren for en udviddelse af Helsingør Stadion til et Superligastadion, med plads til 6000 tilskuere på overdækkede tribuner.
Det er første gang at behovet for en opgradering af stadion, og en model herfor, meldes direkte ud officielt på den måde. Med udmeldingen udstikkes også retningen for, hvordan et sådan projekt kan realiseres.
Tidligere har en model med et åbent stadion til 10.000 tilskuere været på bordet, som led i arkitekterne Nova 5’s oprindelige plan for det skandaleramte stadion. Med den nye udmelding, er tegnestuens vision for et færdigt Superligastadion derfor endegyldigt hældt af bordet, og døren åbnet for en helt anden løsning.
Kommunen vil formentligt ikke selv putte ret mange flere penge i stadion, men lade det være op til en privat investor at stå for at finansiere hele udvidelsen. For at gøre det attraktivt nok, for en sådan given investor, er man formentlig parat til at tillade et større privat byggeri omkring selve stadionanlæget, i forbindelse med opførelsen af de manglende tribunefacilteter, på de tre sider af stadion, som endnu ikke er bebygget.
Først skal der dog findes en holdbar juridisk model for, hvordan en kommende aftale mellem kommunen og en privat investor vil kunne se ud, inden selve processen med stadionudviddelsen kan gå igang. Her kunne man skele til Lyngby, hvor man i øjeblikket er i gang med at sætte et helt nyt stadion i udbud, til netop private investorer.
Hvem Helsingør Kommune forestiller sig disse private investorer i sidste ende bliver for Helsingørs vedkommende, forlyder aftalen dog intet om. I forvejen har man allerede prøvet at samarbejde med det private på stadion, i forbindelse med opførelsen af den såkaldte VIDA-lounge, som udgør 1. salen på den eksisterende stadionbygning, og som den private virksomhed VIDA-byg ejer.
Her var det oprindeligt meningen at FC Helsingør skulle have lejet sig ind. I øjeblikket står loungen dog oftets tom, og benyttes slet ikke af klubben.
I øjeblikket fremstår stadion i det hele taget halvfærdigt, med flere fundamentale mangler og designfejl, og som en af de største byggeskandaler i nyere helsingoransk kommunalhistorie. Et projekt, som kommunen altså nu ikke ser anden løsning på, end at lade private overtage det fremtidige ansvar for.
Socialdemokratiets Peter Poulsen har tidligere foreslået at etablere de manglende tribuner på stadion, i forbindelse med genopretning af de jordvolde, som øjensynligt er blevet konstrueret forkert. Hvordan et sådan projekt passer ind i de nye planer fremgår heller ikke, men der er i budgetaftalen ikke fundet de nødvendige midler til disse tribuner, så de bliver i første omgang ikke til noget.
Udover den prinicipielle aftale om et Superligastadion til 6000 tilskuere, indeholder budgetaftalen dog godt 10 millioner kroner her og nu, til trafiksikring, infrastruktur og p-pladser i forbindelse med selve stadionet og i området omkring.
Jhs